2

Krok drugi:
Produkcja wydarzeń

Rezygnacja z produktów zwierzęcych i odzwierzęcych w cateringu
Jak wskazuje Greenpeace, dla dobra ludzi i planety konieczne jest ograniczenie globalnego spożycia mięsa i nabiału o połowę do 2050 roku. Produkty zwierzęce i odzwierzęce mają poważny wpływ na środowisko – emisje z hodowli bydła są porównywalne z emisjami sektora transportowego. W odpowiedzi na te wyzwania Unia Europejska, w strategii Farm to Fork („Od pola do stołu”), promuje dietę roślinną jako część Zielonego Ładu i dążenia do neutralności klimatycznej.

W instytucjach kultury warto podejść do ekologicznego cateringu systemowo. Rezygnacja z produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, tj. przejście na catering roślinny przy wydarzeniach publicznych, powinno być elementem strategii całej organizacji i stać się regułą także dla współpracujących podmiotów zewnętrznych. Aby uregulować te zasady, należy zawrzeć je w przetargach i umowach. (zobacz: EKOETYKA WSPÓŁPRACY)

Przeczytaj: Zabójczy dla planety. Jak chów przemysłowy wpływa na Ziemię, za: Viva! 

Jak wskazują badania, ludzie chętniej sięgają po produkty oznaczone jako „roślinne”, a nie „wegańskie”, mimo że w praktyce nie ma między nimi żadnej różnicy. Czytaj więcej: „Globalne ocieplenie”, „kryzys klimatyczny”, a może „zmiany klimatu”? Badania pokazują, które określenia są najbardziej skuteczne, za: Proto.

Ślad węglowy wydarzenia 
Każde wydarzenie wiąże się z określonym śladem węglowym – czyli sumą emisji gazów cieplarnianych powstających na wszystkich etapach jego przygotowania i realizacji. Dlatego cele związane z minimalizowaniem wpływu na klimat warto uwzględniać już na poziomie planów produkcyjnych, umów z podwykonawcami oraz w komunikacji z organizacjami partnerskimi i sponsorskimi.

Podczas organizacji wydarzenia zbieraj i dokumentuj dane dotyczące m.in. zużycia energii i wody, zużycia materiałów (np. materiały promocyjne, scenografia, kostiumy), ilości odpadów, rodzaju i liczby przejazdów osób artystycznych, pracowniczych, firm usługowych, aż wreszcie liczby osób uczestniczących w wydarzeniu i sposobu ich dotarcia. Pozwoli to oszacować ślad węglowy wydarzenia i zidentyfikować obszary wymagające poprawy. 

Obliczenia można przeprowadzić samodzielnie np. w arkuszu kalkulacyjnym lub skorzystać z kalkulatorów śladu węglowego – wiele z nich jest dostępnych bezpłatnie online. Dzięki prowadzonym pomiarom możemy zrozumieć, które obszary naszej działalności mają największy wpływ na emisje gazów cieplarnianych i skuteczniej je ograniczać. (zobacz: WPŁYWA NA ŚRODOWISKO)


Sprawdź dostępne kalkulatory cyfrowe i wybierz, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Przykładowo, Carbon Footprint Calculator umożliwia obliczenie emisji związanych z transportem – trzeba podać środek transportu, liczbę pasażerów, pokonaną odległość. Julie’s Bicycle opracowało specjalne narzędzie dla branży kreatywnej – Creative Climate Tools – które umożliwia szacowanie wpływu całych wydarzeń wraz z ich zapleczem produkcyjnym i monitorowanie postępów w ograniczaniu emisji. Gallery Climate Coalition stworzyło kalkulator dostosowany do potrzeb sektora sztuk wizualnych i instytucji zajmujących się organizacją wystaw.

Warto zapoznać się również z dostępnymi online kalkulatorami indywidualnego śladu węglowego, które pozwalają lepiej rozumieć wpływ stylu życia każdego i każdej z nas na środowisko. Zob. np. Footprint Calculator, WWF Footprint

Może cię również zainteresować