Kuchnia roślinna
Nadmierne spożycie produktów odzwierzęcych odbija się na środowisku. Zgodnie z badaniami dieta roślinna nadaje się dla każdego, poza rzadkimi przypadkami zdrowotnymi. Jeśli macie punkt zbiorowego żywienia w swoim miejscu pracy lub dostawy zestawów lunchowych, rozważcie pełne lub znaczące przejście na potrawy wegańskie – tego typu kuchnia zmniejszy ślad klimatyczny instytucji, a przy tym jest najbardziej inkluzywna. Dla osób, które zastanawiają się nad indywidualnymi wyborami dietetycznymi, można zorganizować prezentację dotyczącą tego tematu. (zobacz: PRODUKCJA WYDARZEŃ)
Przeczytaj więcej: Mięsny dylemat: wpływ konsumpcji mięsa na środowisko, za: EcoPoznań.
Aby dowiedzieć się, jaki wpływ na klimat ma Twój talerz, skorzystaj z bezpłatnych narzędzi internetowych, np. kalkulatora udostępnionego przez BBC: Kalkulator żywności a zmiany klimatyczne: Jaki jest ślad węglowy Twojej diety?
Jadłodzielnia
To wyznaczone miejsce, gdzie można dzielić się jedzeniem, aby zapobiegać marnotrawieniu żywności. Są to lodówki lub szafki zakładane w ogólnodostępnej przestrzeni – w przypadku jadłodzielni pracowniczych zazwyczaj są to wspólne kuchnie. Kto zamówił, kupił lub ugotował za dużo jedzenia – przynosi, kto ma ochotę – częstuje się nim bezpłatnie.
Przeczytaj i pobierz plakat opisujący zasady działania jadłodzielni: Jadłodzielnia – zasady korzystania (od FoodSharing).
Kompostownik
Założenie kompostownika przy instytucji kultury to praktyczny sposób na ekologiczną segregację bioodpadów i promowanie zrównoważonego stylu życia wśród społeczności lokalnej. Kompostowanie ogranicza ilość odpadów organicznych, wspiera naturalną uprawę roślin i poprawia jakość gleby. Może również służyć jako narzędzie edukacyjne i może stać się częścią szerszego projektu związanego z ogrodnictwem.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj przykładowe opracowanie: Kompostowanie. O naturalnym nawożeniu w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego.
Ekologiczny papier
Przestawienie się na ekologiczny papier to kolejny krok w zmniejszaniu negatywnego wpływu na środowisko. Czym jest ekopapier? To produkt, który jest niebielony lub bielony bez użycia chloru, pochodzi z recyklingu lub ze zrównoważonych plantacji. Przy jego zakupie warto zwrócić uwagę na certyfikaty (np. FSC, Blue Angel, EU Ecolabel, PEFC) – gwarantują one jakość i zgodność z ekologicznymi standardami oraz dostosowanie do wymagań nowoczesnych drukarek, by papier się w nich nie zacinał.
Ekologiczne środki czystości
Unikaj chemikaliów takich jak chlor, fosforany, formaldehyd, sztuczne barwniki i intensywne zapachy – zamiast tego postaw na biodegradowalne środki na bazie roślin. W razie wątpliwości, zdecyduj się na produkty z wiarygodnymi certyfikatami ekologicznymi, takimi jak EU Ecolabel, Nordic Swan czy Blue Angel. Zamiast wielu preparatów, wybieraj kilka skutecznych produktów uniwersalnych. Dążąc do minimalizacji opakowań, wybieraj produkty w koncentratach lub w opakowaniach z recyklingu bądź zdatnych do ponownego przetworzenia.
Ekologiczne środki czystości bywają droższe za sztukę, ale w przeliczeniu na zużycie, bezpieczeństwo i wpływ na środowisko, okazują się bardziej opłacalne długofalowo. Wprowadzaj je stopniowo, konsultując wybór z personelem sprzątającym – jego doświadczenie pomoże dobrać skuteczne i ekologiczne rozwiązania.
Energooszczędne wyposażenie
Ważnym krokiem ku oszczędności energii jest wybór energooszczędnego sprzętu. W miarę zużywania się urządzeń warto je sukcesywnie wymieniać na modele o wysokiej klasie energetycznej – najlepiej A, B lub C (dawniej A+++ i A++), a także z certyfikatem Energy Star. Zamiast wielu drukarek lepiej zainwestować w jedno urządzenie wielofunkcyjne z funkcją logowania użytkowników – ogranicza to zużycie energii i zbędny druk. Duże straty ciepła w budynkach wynikają z nieszczelności – zlokalizuj je np. kamerą termowizyjną i uszczelnij, dociepl lub wymień stolarkę. Tradycyjne żarówki należy zastąpić LED-ami, które zużywają do 90% mniej energii. Dodatkowe oszczędności przyniesie montaż fotokomórek w przestrzeniach przejściowych (zobacz więcej: BUDYNEK).